Spring naar inhoud
Je bent nu op Home Doelen Doel 1: Aantrekkelijk

Behoud en waar mogelijk versterking van de cultuurhistorische waarden

Cultuurhistorie en erfgoed spelen een grote rol in de beleving, identiteit, herkenbaarheid, 'leesbaarheid' en aantrekkelijkheid van de stad. Zo speelt het een rol bij de ontwikkeling van onze identiteit en is het een inspiratiebron voor het maken van ruimtelijke plannen. Wij koesteren daarom de historische binnenstad met zijn vele monumenten, het is het visitekaartje van Dordrecht. Dordrecht is de oudste stad van Holland en heeft net als het hele eiland een cultuurhistorische hoofdstructuur die bestaat uit drie lagen. 


De bovenste laag is het meest zichtbaar: de wegen, dijken, waterlopen, groenstructuren en de bebouwing. De middelste laag is de bouwhistorie, die verborgen zit in de gebouwen. Vooral in de binnenstad bevinden zich achter de voorgevels vaak (sporen van) gebouwen die veel ouder zijn dan de buitenkant verraadt. De onderste laag is de archeologie (zie hoofdstuk 4, paragraaf 4.6). Alle lagen vragen om nader onderzoek, zodat de geschiedenis zich openbaart.

Ook de historische groenblauwe structuren willen we behouden en waar mogelijk versterken, bijvoorbeeld door ze te verbinden met cultuurhistorische plekken. Het welstandsbeleid (zie hoofdstuk 4, paragraaf 4.7) is er op gericht om aansluiting te zoeken bij het karakteristieke van de omgeving.

Uitwerking in programma’s, afspraken en/of omgevingsplan

  • Verbeteren ruimtelijke kwaliteit en betere inpassing in de historische structuur van de Grote Markt en omgeving en het Otto Dickeplein.
  • Havenbeheersverordening.
  • Programma Sportparken.
  • Vastleggen normgetallen voorzieningen.
  • Wijkvisies Wielwijk, Crabbehof en Sterrenburg.
  • Prestatie-eisen voor nieuwbouw (GPR) via het omgevingsplan.
  • Afspraken woningcorporaties (= jaarlijks terugkerende en wettelijke verplichting Prestatie Afspraken Lange Termijn).
  • Welstandsnota Dordrecht.
  • Handboek KOR: het KOR krijgt via het omgevingsplan juridische werking. De gemeente wil dit doen door een duidelijke set aan regels te stellen bij de inrichting van de openbare ruimte (KOR). Daarnaast door bewonersparticipatie zoveel mogelijk te faciliteren en te stimuleren.
  • Groenblauw programma (combinatie van groenbeheer, rioolbeheerdeel, Staart en integrale maatregelen deel).

Aandachtspunten vanuit de impactbeoordeling: Aantrekkelijke stad

De gemeentelijke ambitie om te voorzien in voldoende basisvoorzieningen per wijk vraagt om goede sturing van de gemeente. Een programma biedt de mogelijkheid om gemeentebreed beleid op te stellen voor dit thema. Door het aanbod en de beschikbaarheid van basisscholen en huisartsen te monitoren, kan men tijdig signaleren waar knelpunten kunnen ontstaan en uitbreiding nodig is.


Lees meer over de impactbeoordeling: Aantrekkelijke stad

Vragen?

Neem contact met ons op. Wij beantwoorden graag al uw vragen.

Contact

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Spuiboulevard 300
Telefoon: 14078

 omgevingsvisie@dordrecht.nl