Spring naar inhoud
Je bent nu op Home Doelen Doel 7: Biodiversiteit

Het stoppen van achteruitgang van biodiversiteit

Op dit moment ligt er een druk op onze biodiversiteit. Vermoedelijk komt dit door stedelijke uitbreiding, een veranderend klimaat, invasieve exoten, ziekten en plagen en achteruitgang van de bijenstand. De aandacht verschuift de komende jaren naar ruimtelijke ontwikkelingen binnen het bestaande stedelijke gebied en de verstedelijkingscontour. Dit ontlast de biodiversiteit in het buitengebied. 


De Stedelijke Ecologische Structuur (SES) zorgt voor het behoud van de, voor biodiversiteit noodzakelijke, verbindingen. Binnen ons Groenblauw programma zoeken we naar oplossingen voor knelpunten voor biodiversiteit ten aanzien van ons klimaat. Voor de andere onderwerpen (exoten, ziekten en plagen en de bijenstand) bereiden we aanvullend beleid voor. Met dit beleid wordt duidelijk hoe we de specifieke problemen identificeren, welke oplossingen we kiezen en hoe we borgen dat deze problemen zich in de toekomst niet meer voordoen (via monitoring). 

Uitwerking in programma's, afspraken en/of omgevingsplan

  • Groenblauw programma (combinatie van groenbeheer, rioolbeheerdeel).
  • Gebiedsprogramma's versterken Stedelijke Ecologische Structuur.
  • Programma biodiversiteit via een natuurinclusieve inrichting.
  • Vergaren natuurdata.


Aandachtspunten vanuit de impactbeoordeling: Biodiverse stad

De Biesbosch is een Natura 2000-gebied dat deels in de gemeente Dordrecht ligt. Door de afstand tussen de woningbouwontwikkelingen in de stad en de Biesbosch zijn verstoring van licht, geluid, en verdroging niet te verwachten. Wel kan er vermesting/verzuring optreden in de stikstofgevoelige habitattypen in de Biesbosch.


Lees meer over de impactbeoordeling: Biodiverse stad

Vragen?

Neem contact met ons op. Wij beantwoorden graag al uw vragen.

Contact

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Spuiboulevard 300
Telefoon: 14078

 omgevingsvisie@dordrecht.nl