Spring naar inhoud
Je bent nu op Home Gebieden Spoorzone

Biodiversiteit

Ecologie en groen

De biodiversiteit in en bij de Spoorzone is waarschijnlijk laag vanwege de versnipperende werking van het spoor, de N3 en A16. De spoortaluds, spoorsloten en aanwezige beplanting hebben toch ecologische waarde, met name voor mobiele soorten (vogels, vleermuizen, insecten). De variatie in begroeiingstypen is hoog langs de Spoorzone. De ecologische waarden hebben waarschijnlijk al een optimum bereikt in deze zone. De insnoering tussen drukke wegen beperkt de mogelijkheden voor meer biodiversiteit.

Het behoud van de biodiversiteit staat centraal. Bij nieuwe ontwikkelingen dienen we met beschermde soorten en gebieden rekening te houden. Mogelijkheden om biodiversiteit te behouden liggen in een natuurinclusieve inrichting van nieuwe plannen en ecologisch beheer. We gaan de mogelijkheden na om de SES te versterken, door het maken van meer ecologische verbindingen. De mogelijkheden hiervoor werken we in gebiedsprogramma’s uit. Het behoud van groen staat ook centraal in de Spoorzone. Zo wordt de groenstructuur aan de Oostkil behouden bij de ontwikkeling van woningen in Amstelwijck.

Aanvullende, specifieke acties en programma's

  • Actualiseren Plan Maasterras.
  • Dwarsverbindingen tussen beide zijden station realiseren.


Aandachtspunten vanuit impactbeoordeling: spoorzone

De impactbeoordeling is bedoeld om te helpen bij het maken van keuzes in de omgevingsvisie. Door voorafgaand aan het maken van keuzes de effecten op de fysieke leefomgeving in beeld te brengen, kan dit ook daadwerkelijk meegewogen worden in de besluitvorming.


Lees meer over de impactbeoordeling voor de spoorzone


Vragen?

Neem contact met ons op. Wij beantwoorden graag al uw vragen.

Contact

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Dordrecht.


Spuiboulevard 300
Telefoon: 14078

 omgevingsvisie@dordrecht.nl